Friday, June 3, 2011

Pengat Pisang



Pengat pisang ni biasa dimasak oleh mak2 kita kat kampung dulu2. Sedap!
Bila teringat itu saya pun carilah pisang nangka yang sedang2 masak tu kat kedai depan...beli bahan2 lain sekali. Malam tadi tak sempat nak masak ada hal.  Pagi ni baru buat sebelum pergi keje....anak2 semua suka.. abah pose..mak bawak bekal ke pejabat sikit..tak sempat makan kat rumah...Anda semua jomlah cuba2 resepi ni petang ni....mudah je....resepi dulu2...
Bahan-bahan:
Sesikat pisang nangka
RM 2.00 Santan siap perah
2 keret kecil gula Nisan
2 sudu besar gula putih
1 Sudu besar biji sagu-  rendam dulu
5 helai daun pandan
2 gelas air biasa
Secubit garam

Caranya:
Pisang dibuang kulit dan potong serong2.
Masuk dalam periok bersama air, gula Nisan, biji sagu,daun pandan dan secubit garam.
Tutup periok dan rebus hingga pisang 1/2 masak.
Masukkan santan dan kacau pelan2.
Masukkan sedikit gula putih jika suka lebih manis.
Biarkan didih sekejap, rasa manisnya dan angkat.

* Jika terpekat, tambahkan sedikit air.


-Resepi MAK NORMA-

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Top Web Hosting | manhattan lasik | websites for accountants