Sunday, June 12, 2011

AYAM MASAK SOP/SAMBAL KICAP

Memasak sop ini memang senang dan tak perlu banyak bahan. Sesekali teringin jugak nak makan sop ini. Jika nak tukar kpd sop tulang lembu pun bleh jugak. Caranya pun lebih kurang sama je..cuma rempah tu tukar kepada rempsh sop tulang, dan masaknya lebih lama sikit.
Rasanya biasa2 je.....tapi kalau ada sambal kicap sebelahnya, rasanya sedap. Masing2 mak/abah/anak2 abis 2 pinggan nasi...wau... ( sambal kicap ni belajar dari mak mentua..mereka suka buat sambal ni makan dengan sop, kuah masak bening, goreng tempe, goreng pisang atau chokodok)

Bahan-bahan sop:
1/2 ekor ayam - potong kecil2 dan bersihkan.
bawang merah
bawang putih
Sop bunjut
2-3 keping tahu basah -potong 4 segi
Sedikit rempah penumis
Sedikit Taugeh - dibersihkan saja
Sedikit sawi  - celur lembut
Untuk tabur  - Daun sop- hiris halus
                       -Daun bawang   - hiris halus
                       -Bawang gorang

Cara Masak Sop:
Rebus ayam bersama air biasa dan sop bunjut. Tutup periok dan masak hingga didih .
Sementara tu, tumis bawang merah dan bwg putih bersama rempah penumis hingga bawang kekuningan. Tutup api. Tuang bahan tumis kedalam sop didih tadi dan kacau rata. Masukkan tahu potong, sedikit garam, gula dan perasa.
Bila ayam dah masak, tabur sedikit serbuk lada hitam, gaul rata dan angkat.
Bila nak makan, masukkan dalam mangkuk, letak sayur dan bahan tabur serta 1 sudu sambal kicap. Siap untuk dimakan.

Bahan2 sambal kicap 
Segenggam cili padi
2 ulas bawang putih
Gula 1-2 sudu - bergantung pedasnya cili
Kicap masin secukupnya

Cara buat:
Tumbuk cili, bawang putih hingga lumat
masukkan gula dan tumbuk rata.
Keluarkan dan masuk mangkuk. tuang kicap secukupnya. Jika pekat sangat/masin sangat bolehlah tambah air sikit ya! Sesuaikan rasanya.

-RESEPI MAK NORMA-

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Top Web Hosting | manhattan lasik | websites for accountants