Ini namanya puding triffles...tak taulah pulok nama melayunya apa....
Resepi ni ambik dari intnt....mula2 cuba tak berapa menjadi....cuba dan cuba lagi.. akhirnya barulah puas hati....inilah hasilnya...anak2 semuanya suka...along, abang ngah dan adik cu.....Sekarang kak long dah pandai buat sendiri....dah terer...tak payah tanya mak lagi...tau2 dah siap....ni..dia yang buat. Good!
Kita semua jual puding ni masa pasar ramadan... ramai juga orang yang beli... kadang2 licin...
tahun ni mungkin tak buka gerai pasar ramadan... ada keje lain...
mana2 mak yang nak cuba tu...hari minggu ni bolehlah buat dan bagi anak2 makan...mesti sukanya dia......
PUDING TRIFFLES
Bahan-bahannya:
Swiss roll - perasa apa-apa pun boleh
1 tin fruit coktail - apa2 brand pun boleh asalkan HALAL
1 tin fruit coktail - apa2 brand pun boleh asalkan HALAL
Kristal Jelly (belilah perasa apa pun asalkan sedap)
1 tin susu cair + 1 tin air + 5 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad+1 cawan air -bancuhkan
whipping cream/buah peach dalam tin/Nestle Yogurt /buah strawberry
1 tin susu cair + 1 tin air + 5 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad+1 cawan air -bancuhkan
whipping cream/buah peach dalam tin/Nestle Yogurt /buah strawberry
Acuan besar atau bekas2 plastik kecil bertutup
Caranya:
Lapisan Pertama
Kek swiss roll dipotong lebihkurang 1 in tebal dan susun dalam acuan. Tuang air buah coktail keatas kek tadi bagi lembab sikit. biarkan sekejap...sementara tu masaklah lapis ke 2...
Lapisan Kedua
1 tin susu cair + 1 tin air + 5 sudu gula..dipanaskan atas api, kacau pelan
Bila susu dah mendidih..kecilkan api..masukkan tepung kastad yg dah dibancuh tadi, kacau cepat sehingga jadi likat. Tutup api dan tuang atas lapisan tadi.
Lapisan Ketiga
Tabur buah koktail tadi ke atas lapisan kastad. Ketepikan sekejap,...
Lapisan Keempat
Masak ikut arahan di kotak jeli... tunggu sejuk sedikit dan masih cair..terus tuang ke atas lapisan ke 3 . Biarkan beku.
Lapisan kelima
Sapu whipping cream/Nestle Yogurt ke atasnya. dan hiaslah dgn potongan peach/strawberry atasnya.
Siaplah puding ni... Masukkan dalam peti ais. Enak dimakan apabila dah sejuk.
-resepi MAK NORMA-
-resepi MAK NORMA-
0 comments:
Post a Comment