Mengenali rempah-rempah kering dan rempah basah serta bahan-bahan masakan utama adalah sangat penting sebelum kita mula memasak. Contoh rempah kering adalah kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga, lada hitam dll. Manakala rempah basah adalah seperti bawang, cili boh, halia, kunyit hidup, dll.
Selain daripada itu kita harus kenal bahan2 utama masakn seperti ayam, daging, ikan, sotong , udang dll. serta mengenali nama-nama ikan dan masakan apa yang sesuai dengannya.
Selain daripada itu kita harus kenal bahan2 utama masakn seperti ayam, daging, ikan, sotong , udang dll. serta mengenali nama-nama ikan dan masakan apa yang sesuai dengannya.
Sayur-sayur juga kita juga perlu tahu. Ada pelbagai sayur seperti sawi, kobis, kacang panjang, petola, labu, bayam, pucuk ubi, pegaga, cekur manis, peria, ulam2 kampung, dll.
Mari sini mak tunjukkan gambar contoh bahan masakan yang ada di pasar kita.... (mak just copy and paste dari internet je....)
Ini adalah sebahagian daripada sayur-sayur yang biasa digunakan dalam masakan melayu kita. Ada banyak lagi sayur2 yang perlu kita tahu.......
Sayur-sayur kampung yang biasanya makcik2 tua jual kat pasar malam tu adalah seperti ulam2 raja, daun salam, kemangi, pucuk paku, nangka muda, pucuk kaduk, kencur, daun kankung kampung, daun kesum, pisang gulai dll...
Mak rasa ramai anak-anak zaman sekarang masih tidak mengenali sayur2 kampung ini. Bila ada peluang anak2 mesti belajar mengenalinya dan cara memasaknya.....k
0 comments:
Post a Comment