Monday, June 6, 2011

GULAI AYAM KAMPUNG MEKMA

Biasanya kalau kita nak gulai ayam ni carilah ayam kampung. Rasanya lebih sedap. Kadang-kadang teringat masa dulu2, tok selalu gulai ayam kampung terutama ketika nak hantar pergi masjid. Hari tu semua rumah kena sediakan satu talam lauk ...dalamnya ada ayam, sayur kacang goreng campur hati ayam sambal belacan dan telur masin.... Orang kg. dan budak2 ramai ke masjid. Masa tulah dapat makan ayam lebih sikit. 
Sekali2 kalau nak makan gulai ayam tu carilah ayam kampung dan cubalah sendiri.....


Bahan-bahan


1 ekor ayam kampung  -  di potong 16 ( ayam 2 kilo lebih)
2 senduk besar cii kisar
3 s/b kerisik
RM 3.00 santan siap kisar + 3 cwn air
3 s/b gula merah/nisan
4 keping asam keping
1 in belacan
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Perasa

Bahan di kisar halus

12 ulas bawang merah
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas


1 peket kecil rempah masak cap ROSE
1 peket kecil rempah gulai cap ROSE
rempah kasar 4 sekawan
  - 3 btg kulit kayu manis
  - 6 kuntum bunga cengkih
  - 3 kuntum bunga lawang
  - 3 biji buah pelage

Cara Memasak


1. Ayam di bersihkan dan ketepikan. 
2. Tumis cili kisar bersama rempah kasar 4 sekawan sehingga berminyak .
3. Sediakan periok, masukkan santan+air, bahan kisar, cili yang telah ditumis tadi & rempah . 
    Panaskan atas dapur dan kacau . Api sederhana je..
4. Masukkan ayam dan bahan2 lain. Kacau sekali sekala.
5. Bila dah pekat sikit, masukkan kerisek, asam keping, garam dan gula merah dan biarkan ia       
    mereneh dan kacau sekali sekala. 
6. Bila dah pekat berminyak , rasa dulu dan tutup api. Angkat


-RESEPI MAK NORMA-

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Top Web Hosting | manhattan lasik | websites for accountants