Thursday, June 16, 2011

GULAI DAGING TERENGGANU

Hari ni mak rasa nak masak gulai daging terengganu lah pulok. Kat peti ais tu masih ada baki daging mentah yang abah beli minggu lepas. Tak yah lah beli lagi...
Pahtu mak pegi pasar beli santan dan kentang je...barang2 lain dah ada semua kat umah..
Gulai ni mak belajar dari makwok kat terengganu. Mak sangat suka dengan masakan gulai cara ini...sedap!
Kalau guna daging sembelih..ianya cepat lembut..tapi kalau guna daging import, kenalah masak lama sikit...
Kalau nak rasa gulai ini silalah cuba buat sendiri...

Bahan-bahan

1 kg daging -di potong dan di bersihkan
1 senduk cili giling

Air asam jawa
Sedikit belacan
5 biji kentang
1 peket kecil kerisik
1 peket kecil rempah masak cap ROSE
1 peket kecil rempah gulai cap ROSE
sedikit minyak untuk menumis
Sedikit bawang besar hiris
RM 3.00 santan dicampur air ( jadikan santan sedehana pekat)


Bahan kisar halus:


Segenggam bawang merah
3-4 ulas bawang putih      
1" halia                                
1" kunyit hidup                
1/2" lengkuas

Rempah Penumis - kayu manis/bunga lawang/pelaga/cengkih
sedikit garam, gula dan perasa.

Cara Masak:

1.  Daging di perap dengan rempah halusdan bahan kisar, kacau dan biarkan sejap
2.  Panaskan 1/2 senduk minyak, masukkan rempah penumis, bawang hiris dan cili kisar. Kacau rata dan
     biarkan hingga naik minyak.
3.  Masukkan daging perap dan sedikit air. Kacau dan tutup periok. Masaklah hingga daging hampir
     masak dan berminyak dengan api yang sederhana panas.
4.  Masukkan kentang, santan secukupnya (menutupi daging dan ubi)
5.  Masukkan kerisik, gula, garam, air asam, belacan dan perasa.
6.  Bila kuah dah elok pekat, rasa dulu, angkat.

* kalau nak kuah lebih, silalah tambah santan
-RESEPI MAK NORMA -

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Top Web Hosting | manhattan lasik | websites for accountants