Sunday, June 19, 2011

IKAN MASAK KARI MEKMA

Sebelum ni mak tak pernah dan tak pandai buat kari macam mamak masak, tapi kalau masak gulai macam terengganu tu tahulah sikit2. Lagipun mak lebih suka makan gulai dari makan kari.
Mak mula belajar masak kari dari kawan lelaki India namanya Phillips. Dia selalu bawa bekal nasi bersama kari ikan dan kadang2 kari ayam. Rupa masakan karinya nampak pekat, sedap dan amat menyelerakan.
Timbullah rasa minat mak nak belajar masak kari macam ini..terliur. 
Lalu mak pun mengorek2lah resepi dengannya..tapi jangan main terkam je mintak tu...cakaplah secara jujur bahawa kita ni tak pandai nak masak kari India dan puji2lah sikit..cakaplah orang India terer masak kari...sedap...comfirm dapatlah resepi tu....
Sambil2 dia makan tu.., maka dia pun ceritalah pelan2 apa bahan yang dia taruk dalam kari tu...apa lagi salin ajelah supaya tak lupa......
Mak dah beberapa kali buat kari ni.., sedap jugak, tapi taklah sesedap India masak.....
Kalau nak rasa jomlah buat sendiri....


Bahan-bahan:

1 kilo Ikan Tenggiri  - lain2 ikan/kepala ikan pun boleh jugak...
8 ulas bawang merah-  ]
4 ulas bawang putih     ]   hiris
1" halia                       ]
1 sudu besar halba campur
2 susu besar cili kering kisar    - boleh di tambah/kurang
2 sudu besar rempah kari ikan
2 tangkai daun kari
RM 2.00 santan  
3 biji terung   ]
10 biji terung ]  hiris
3 biji tomato  ]
Sedikit minyak masak


Cara-cara:

1) Panaskan 1/2 cawan minyak masak, tumiskan bahan hiris, halba campur dan kacau.
2) Masukkan cii kisar, tunggu hingga naik miyak.
3) Masuk  rempah siap bancuh, daun kari 1 tangkai dan santan. Kacau rata
4) Tunggu hingga 1/2 pekat, terus masukkan sayur2, garam, gula dan perasa secukupnya.
5) Bila dah elok pekatnya dan sayur dah 1/2 masak, masukkan ikan dan biar didih sekejap.
6) Masukkan lagi 1 tangkai daun kari  dan kacau pelan2 . Jangan kacau kuat2 nanti hancur 
    pulok ikan tu. Rasa dulu dan tutup api. Siap untuk di hidang.


* bila dah masuk ikan tu, jangan didih lama sangat, nanti ikan hancur.
* kalau tak mau guna santan boleh gunakan air biasa saja. 
* kalau mak masak biasanya mak guna rempah yg. di bancuh sendiri.
* India biasanya guna lada serbuk, katanya lagi sedap dan rempah tu lebihkan sikit.


- RESEPI MAK NORMA-

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Top Web Hosting | manhattan lasik | websites for accountants